qodsna.ir qodsna.ir
شکنجه و شرایط فاجعه‌بار

اسرای فلسطینی در زندان اسرائیلی مجدو

روزنامه عبری زبان هاآرتص گزارشی تکان‌دهنده درباره وضعیت اسرای فلسطینی در زندان مجدو در شمال فلسطین اشغالی منتشر کرد؛ زندانی که به گفته این روزنامه، بدترین زندان رژیم صهیونیستی برای اسرای فلسطینی است. این گزارش بر اساس شهادت چندین اسیر فلسطینی، از جمله یک نوجوان ۱۶ ساله به نام «ابراهیم» که عمدتاً به دلیل محدودیت‌های قانونی نام واقعی وی منتشر نشده، تهیه شده است.

 

به گزارش خبرگزاری قدس (قدسنا) به نقل از مرکز اطلاع رسانی فلسطین،  ابراهیم که پس از حدود هشت ماه بازداشت در اکتبر ۲۰۲۴ به دلیل وخامت وضعیت جسمی آزاد شد، تجربه‌ای تلخ و دردناک از دوران اسارت خود دارد که آن را در یک کلمه شکنجه توصیف می‌کند. وی در اولین روز بازگشتش به مدرسه، درباره شرایط اسارت گفت که با بیماری‌های واگیردار مانند جرب که به شدت در میان زندانیان شیوع یافته، دست‌وپنجه نرم کرده است. هاآرتص در ملاقات با ابراهیم در منزل شخصی‌اش در نابلس، لکه‌های قرمز و خاکستری متعدد بر پوست او مشاهده کرد که نشانه عفونت‌های مکرر و دیگر مشکلات پزشکی است.

 

مادر ابراهیم در این باره گفت: «وقتی او را بعد از آزادی دیدم، انگار مومیایی بود و دیگر او را نمی‌شناختیم.»

 

از دیگر مشکلات این زندان، کمبود شدید غذا و تغذیه نامناسب است؛ ابراهیم گفت که در زندان هر ده نفر تنها یک بشقاب برنج دریافت می‌کردند که به‌سختی کفاف یک نفر را می‌داد و همه باید آن را تقسیم می‌کردند. کیفیت غذا نیز بسیار پایین و گاهی فاسد بود.

 

این وضعیت تنها مختص ابراهیم نیست. هاآرتص به دست آوردن چندین شهادت خطی از چهار اسیر دیگر در مجدو را تأیید کرده که مشکلات پزشکی مشابهی دارند. همچنین پزشکان برای حقوق بشر مواردی از بیماری‌های جدی و سوءتغذیه را در پنج اسیر دیگر تأیید کرده‌اند.

 

یکی از قربانیان این شرایط وحشتناک، «ولید احمد» ۱۷ ساله بود که در مارس گذشته در زندان مجدو به شهادت رسید. پزشک خانواده او اعلام کرد که ولید تقریباً هیچ چربی بدن نداشت، به التهاب روده مبتلا بود و دچار جرب شدید بود.

 

سوءرفتار، ضرب و شتم و شکنجه سیستماتیک توسط نگهبانان زندان، بخش دیگری از این گزارش است. ابراهیم شرح می‌دهد که اسرا را مجبور می‌کردند در گوشه‌ای زانو بزنند، دست‌هایشان را روی سرشان بگذارند و سپس با گاز اشک‌آور و باتوم ضربه می‌زدند. وی همچنین از ضربه به سر و فک خود با اسلحه توسط نگهبانان خبر داده که باعث جابجایی فک او شده است.

 

به گفته ابراهیم، در زندان صحبت درباره خشونت بسیار محدود است و اسرا از ترس انتقام گرفتن نگهبانان از گفتگو درباره این موضوع اجتناب می‌کنند.

 

همچنین هاآرتص به تغییرات جدیدی اشاره کرده که پس از ۷ اکتبر توسط ایتمار بن گویر وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی، در شرایط نگهداری اسرای فلسطینی اعمال شده است؛ از جمله لغو دسترسی اسرا به فروشگاه‌های زندان، حذف ظروف و تجهیزات پخت‌وپز و کاهش سهمیه‌های غذایی به حداقل قانونی.

 

بیماری جرب که از اواخر سال ۲۰۲۴ به شدت در زندان‌های اسرائیلی شیوع یافته نیز یکی دیگر از معضلات مهم است. سازمان زندان‌ها در واکنش به شکایت‌ها اذعان کرده که حدود ۲۸۰۰ اسیر فلسطینی به این بیماری مبتلا شده‌اند که دلیل اصلی آن ازدحام و شرایط نامناسب بهداشتی در سلول‌ها است.

 

در گزارش آمده است که مرگ‌های مشکوک در زندان مجدو زیاد است؛ از جمله دو مورد مشکوک به شکنجه، یکی عبد الرحمن مرعی از روستای بنی حسان که در نوامبر ۲۰۲۳ به شهادت رسید و آثار ضرب و جرح و شکستگی‌های متعدد روی بدنش بود و دیگری عبد الرحمن باسم البحش از نابلس که در ژانویه سال گذشته شهید شد و آثار کبودی‌ها و آسیب‌های جدی روی بدنش مشاهده شده است. این مرگ‌ها بدون هیچ‌گونه تحقیق رسمی باقی مانده‌اند.

 

طبق آمار باشگاه اسیر فلسطین، طی ۲۰ ماه گذشته ۷۳ اسیر فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی به شهادت رسیده‌اند. زندان مجدو در رتبه دوم پس از زندان عتصیون از نظر شمار قربانیان است.

 

وضعیت سلامت اسیران همچنان رو به وخامت است. نمونه‌ای از این وضعیت، نضال حمایل (۵۵ ساله) است که از سپتامبر سال گذشته در اسارت است و به گفته وکیلش، وزنش به شدت کاهش یافته و علائم بیماری‌های شدید گوارشی دارد.

 

این گزارش هاآرتص تصویری تلخ از شرایط نابسامان، شکنجه‌ها، سوءتغذیه و بی‌توجهی پزشکی اسرای فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی ارائه می‌دهد که برخلاف قوانین بین‌المللی حقوق بشر و قوانین بشردوستانه است و بار دیگر ضرورت فشارهای بین‌المللی برای بهبود شرایط و آزادی اسرای فلسطینی را یادآوری می‌کند.

 

 

انتهای پیام /ی.ح