خسارات اقتصادی سنگین رژیم صهیونیستی در پی حملات ایران

پس از گذشت ۱۱ روز از آغاز عملیات «وعده صادق۳» منابع رسانهای صهیونیستی اذعان کردهاند که خسارات مستقیم ناشی از حملات موشکی ایران به این رژیم، حدود ۱.۳ میلیارد دلار، برآورد شده است.
به گزارش خبرگزاری قدس(قدسنا)، روزنامه اقتصادی «مارکر» رژیم صهیونیستی به نقل از یک مقام وزارت دارایی این رژیم اعلام کرد که خسارات مستقیم ناشی از حملات موشکی ایران به سرزمینهای اشغالی، حدود پنج میلیارد شِکِل (معادل حدود ۱.۳ میلیارد دلار) برآورد شده است.
این مقام همچنین افزود که خسارات مستقیم به جبهه داخلی رژیم صهیونیستی از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) یعنی آغاز جنگ با حماس تا آغاز جنگ با ایران، حدود ۲.۵ میلیارد شِکِل (معادل حدود ۶۵۰ میلیون دلار) تخمین زده شده است.
در حالی که هزینههای نظامی رو به افزایش است و کابینه رژیم صهیونیستی با بحران شدید بودجهای دستوپنجه نرم میکند، همزمان زندگی روزمره ساکنان سرزمینهای اشغالی نیز به دلایل امنیتی و سقوط شدید بخش ساختوساز با چالش جدی روبرو شده و این، تنها بخشی از پیامدهای تقابل است.
به گفته «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی رژیم صهیونیستی، تنها در آغاز این تقابل، کابینه نتانیاهو مبلغی معادل ۱۸.۸ میلیارد شِکِل (نزدیک به ۵ میلیارد دلار) برای امور نظامی هزینه کرده است. از این مبلغ، ۹ میلیارد شِکِل بهطور غیرمستقیم صرف جبران خسارت کسبوکارهای کوچک شده است.
وی با اشاره به پیشبینی وقوع جنگ با ایران در زمان تصویب بودجه ۲۰۲۵، از تخصیص منابع ویژه به دفتر نخستوزیری و ارتش خبر داد و اذعان کرد که تنها گروهی محدود از مسئولان از حمله قریبالوقوع به ایران مطلع بودهاند.
وزیر دارایی رژیم صهیونیستی هشدار داد که تداوم جنگ در شرایط کنونی برای این رژیم بهشدت دشوار خواهد بود. وی با اشاره به وضعیت وخیم اقتصادی در پی بحرانهای امنیتی و نظامی، اعلام کرد: «ادامه جنگ برای ما بسیار دشوار خواهد بود.»
اسموتریچ در ادامه تأکید کرد: «کسری بودجه اسرائیل به ۱۳۴ میلیارد شِکِل (حدود ۳۶ میلیارد دلار) رسیده است. این مساله موجب شده تا ادامه جنگ برای ما بسیار دشوارتر از گذشته باشد.»
پیشتر «ادریان بایلوت» تحلیلگر ارشد اقتصادی نشریه «کالکالیست»، هشدار داده بود که در صورت ادامه این جنگ به شکل فرسایشی، رژیم صهیونیستی ممکن است با سقوط کامل اقتصادی روبرو شود.
وی افزود که ایران تجربهای طولانی در جنگهای فرسایشی دارد و ورود به چنین سناریویی میتواند با افزایش کسری بودجه، افت درآمدهای مالیاتی و تشدید بدهیهای دولتی همراه شود.
همزمان با آغاز درگیریها، بسیاری از مراکز خرید از جمله «کریون»، «رمات آویو»، «گرند مول پتاحتیکوا» و «گرند بی اس» به دلیل تهدیدات امنیتی بسته شدهاند. مدیران این مجموعهها در نامهای فوری به وزیر اقتصاد خواستار بازگشایی مجدد شدند تا شهروندان بتوانند نیازهای خود را تهیه کنند. با این حال، نبود زیرساختهای حفاظتی مناسب سبب خالی شدن این مراکز از مشتریان شده است.
در چنین وضعیتی خریدهای مربوط به خواربار و مواد غذایی ۵۰ درصد افزایش یافته، بهطوری که قفسههای آب معدنی تنها ظرف چند دقیقه خالی میشوند. از سوی دیگر، کمبود گوشت مرغ، شیر و لبنیات بهدلیل اختلال در زنجیره تأمین، باعث صفهای طولانی و افزایش نگرانی مصرفکنندگان شده است.
همزمان تحلیلگران بانکی و مالی در رژیم صهیونیستی نیز هشدار دادهاند که ادامه جنگ با ایران باعث کاهش رتبه اعتباری این رژیم خواهد شد. مؤسسات بینالمللی همچون «مودیز»، «فیچ» و «استاندارد اند پورز» هشدار دادهاند که ادامه جنگ موجب افزایش کسری بودجه، تورم و کاهش ارزش شِکِل خواهد شد.
انتهای پیام/ع.خ/26