پنج‌شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ 
qodsna.ir qodsna.ir

معمای ساختار جدید رهبری حماس؛ ضربه‌ای دیگر به استراتژی رژیم صهیونیستی

جنبش حماس با وجود ترورهای رهبران خود، از دل بحران ها عبور و به شکلی هوشمندانه جنگ و مذاکرات مربوط به مبادله اسرا را با بهره گیری از تاکتیک‌های تازه مدیریت کرده که همین امر باعث نگرانی روز افزون صهیونیست‌ها درباره آینده این جنبش شده است.


به گزارش خبرگزاری بین المللی قدس به نقل از القدس العربی الجدید، بازسازی و بازتعریف ساختار رهبری حماس پس از ترور شهیدان اسماعیل هنیه و یحیی السنوار و هدایت هوشمندانه مذاکرات آتش بس و تبادل اسرا  در نوار غزه توسط رهبران حماس، باعث سردرگمی رژیم صهیونیستی شده و این رژیم را بر آن داشته است که بار دیگر روی کمیته اداری این جنبش و نحوه ایفای نقش آن بر آینده حماس و تحولات منطقه تمرکز کند.

 

این نشریه  با انتشار مطلبی با عنوان«آنچه اسرائیل درباره ساختار رهبری حماس پس از ترور السنوار می‌داند» نوشت: در اوج جنگ و پس از رشته ترورهای انجام‌شده توسط ارتش اشغالگر اسرائیل علیه مسئولان حماس، از جمله رهبران دفتر سیاسی این جنبش، شهیدان اسماعیل هنیه و یحیی السنوار، مقامات این جنبش یک کمیته اداری موقت تشکیل دادند که اعضای آن متشکل از خالد مشعل، خلیل الحیة، زاهر جبارین، محمد درویش و نزار العبدالله است.
 

این ترکیب رهبری  حماس بسیار مورد توجه رژیم صهیونیستی قرار گرفته و آن را زیر ذره بین برده است به طوری که وبگاه عبری «واینت» روز شنبه  با انتشار گزارشی به بررسی ساختار جدید جنبش پرداخت؛ ساختاری که  تصمیمات را اتخاذ می‌کند و در کنار محمد السنوار، برادر یحیی السنوار، در مدیریت جنبش نقش دارد.
 

بر اساس این گزارش، در اکتبر سال گذشته و پس از ترور السنوار، این کمیته برای تعیین جانشین او جلسه‌ای تشکیل داد. اما در نهایت تصمیم گرفت مدیریت جنبش را تا برگزاری انتخابات داخلی برای تعیین رهبری جدید ادامه دهد. هرچند قرار بود این انتخابات در ماه مارس برگزار شود، اما تاکنون مشخص نیست که آیا این روند اجرا خواهد شد یا خیر. در همین حال برخی ازمنابع در غزه اعلام کرده اند در صورت برگزاری این انتخابات، احتمال دارد حماس رهبری را از خارج از نوار غزه برای این جنبش انتخاب کند.
 

بر اساس این گزارش، نزار العبدالله نقش بسیار مهمی در جنبش حماس، به‌ویژه در مذاکرات مربوط به تبادل اسرا و آتش‌بس دارد؛ مذاکراتی که به صورت محرمانه انجام می شود و اخیراً به اوج خود رسیده است.
 

به گفته منابع رسانه‌ای عربی، العبدالله شخصیتی پنهان و پشت پرده در این مذاکرات است، اگرچه خلیل الحیة، رئیس جنبش در غزه، به عنوان چهره اصلی این مذاکرات شناخته می‌شود.
 

در گزارش همچنین تصریح شده است که العبدالله در انتخابات داخلی سال ۲۰۲۱ برای رهبری حماس نامزد شد، اما در دور دوم با اختلاف اندکی از شهید السنوار شکست خورد و به همین دلیل، او به عنوان یکی از چهره‌های محبوب در جنبش حماس شناخته می‌شود.
 

در این گزارش همچنین آمده است که اسماعیل درویش، معروف به «ابو عمر حسن»، ریاست مجلس شورای حماس و هیئت سیاسی جنبش را در کشورهای مختلف،  بر عهده دارد. اما به دلیل عدم برخورداری از کاریزمای قوی، نقش او بیشتر جنبه نمادین دارد.
 

از سوی دیگر، خالد مشعل، یکی از رهبران ارشد حماس، در حال حاضر پست مهمی در جنبش ندارد. دلیل این امر آن است که او از نزدیکان یحیی السنوار نبوده و مقبولیت بالایی در میان رهبران حماس ندارد به گونه ای که  حتی پس از ترور هنیه و السنوار، هنگامی که نام مشعل به عنوان جانشین احتمالی مطرح شد، این پیشنهاد با استقبال فعالان و مقامات ارشد حماس مواجه نشد.

 

در این گزارش به اشاره به نقش رهبران خارجی حماس آمده است رهبران خارجی جنبش حماس، از جمله زاهر جبارین، نقش تأثیرگذاری را  در هدایت فعالیت‌های حماس در داخل نوار غزه  به‌ویژه پس از ترور چندین رهبر ارشد این جنبش ایفا کرده اند.
 

این گزارش با اشاره به اینکه رهبری فعلی حماس ترکیبی از فرماندهان میدانی، رهبران محلی و شخصیت‌های برجسته خارج از کشور است، می افزاید: زاهر جبارین مسئول تأمین مالی حماس است و پس از ترور صالح العاروری، مسئول پرونده کرانه باختری شده است.
 

در سوی دیگر، خلیل الحیة که از نزدیکان یحیی السنوار بوده، اکنون پستی مهم در سطح سیاسی جنبش به‌ویژه در مذاکرات مربوط به آتش‌بس دارد. این گزارش ادعا می‌کند روابط نزدیک الحیة با شهید یحیی السنوار و برادرش محمد السنوار، او را به گزینه‌ای قوی برای رهبری حماس تبدیل کرده است.
 

بر اساس گزارش  پایگاه عبری واینت، محمد السنوار، برادر یحیی السنوار، یکی از فرماندهان ارشد شاخه نظامی حماس (کتائب القسام) است. او در حال حاضر مشغول بازسازی نیروهای نظامی این گردان‌ها بوده و مسئول پرونده اسرای اسرائیلی در غزه است. محمد السنوار که در سپتامبر ۱۹۷۵ در خان‌یونس متولد شده، به«سایه» معروف است. این در حالی استکه تل آویو او را به طراحی عملیات مقاومت علیه شهرک‌های صهیونیستی در غوش قطیف  پیش از خروج اسرائیل در سال ۲۰۰۵ و اسارت گیلعاد شالیت سرباز اسرائیلی، در همان سال متهم کرده است.

 

و همچنین بنیان‌گذار و فرماندهی «یگان سایه‌ها» است که مسئول نگهداری اسرای اسرائیلی است و افزون بر این نقش مهمی نقش مهمی در توسعه تونل‌های زیرزمینی و طراحی عملیات طوفان الاقصی در اکتبر ۲۰۲۳ ایفا کرده است.

 

این گزارش می افزاید: یکی دیگر از چهره‌های کلیدی، عزالدین حداد است که در غزه به عنوان  روح شهدای القسام معروف است و شناخته می‌شود. بر اساس گزارش، او یکی از فرماندهان ارشد شاخه نظامی حماس بوده و عضو شورای نظامی این جنبش است. حداد فرماندهی گردان غزه را بر عهده دار بوده است و چندین یگان تحت امر او فعالیت می‌کنند که  از جمله آنها می توان به  یگان نخبه‌ای که عملیات طوفان الاقصی را هدایت کرد، اشاره کرد ضمن آنکه  او تاکنون از چندین عملیات ترور اسرائیل جان به در برده است.

 


| شناسه مطلب: 401664







نظرات کاربران

فیلم

خبرگزاری بین المللی قدس


خبرگزاری بین المللی قدس

2017 Qods News Agency. All Rights Reserved

نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.