ظهر عاشورا در کربلای غزه
به شب میرسد

وحید مردانه
به گزارش خبرگزاری قدس (قدسنا) به نوشته والاستریت ژورنال، یحیی سنوار رهبر حماس در پیامی به سایر رهبران حماس عنوان کرده «باید این راهی که آغاز کردهایم را ادامه دهیم یا اینکه یک کربلای دیگر رخ دهد.»
به این بهانه به ذکر نکاتی در مورد کربلای غزه پرداخته می شود:
راهبرد سنوار نشات گرفته از درس عاشوراست مبنی بر اینکه چنانچه در مسیر حق قرار دارید تا انتها به مسیر ادامه دهید ولو به قیمت جان، تا خون شما حقانیت شما را اثبات کند.
ضمن آنکه عاشورا یک واقعه صرفا کوتاه مدت نبود و گذشت زمان و تاریخ، آثار آن را بیشتر نشان داد. معادلات غزه نیز میتواند معادلات سیاسی آینده جهان را تغییر دهد. گاهی پیروزی الزاما به معنای از بین بردن دشمن نیست بلکه زنده ماندنِ اعتقاد و راه و رسم در مقابل فشارها مصداق پیروزی است. جهانبینی مقاومت و حماس در غزه پس از ۹ماه کشتار همچنان زنده و پویاست و حتی صهیونیستها علیرغم اعلام هدف اولیه بر نابودی حماس اعتراف کردهاند که حماس از بین رفتنی نیست.
رویکرد آزادیخواهان جهان در حمایت از فلسطین بدون آنکه اکثر آنها خودشان مطلع باشند برگرفته از همان راهبرد پیشنهادی معروف امامحسین علیهالسلام خطاب به دشمنانش است که فرمود: «اگر دین ندارید و از قیامت نمیترسید لااقل در دنیای خود آزاده باشید».
همچنین رویکرد حقطلبان غیرمسلمان در حمایت از فلسطین که مصداق بارز و اخیر آن قیام دانشجویی دانشگاههای غربی و جهانی بود، نمونهای در جمع ۷۲ تن یار امام حسین علیهالسلام داشت و آن، وهب بن وهب، جوان مسیحی بود که بههمراه مادر و همسر در واقعه عاشورا حاضر شد و به شهادت رسید تا نشان دهد این یک مساله قومی و دینی و تاریخیِ صرف نیست؛ بلکه یک مساله انسانی و به تعبیر رهبر معظم «ایستادن در سمت درست تاریخ» است.
یکی از جلوههای جالب و مهم قیام دانشجویی غربی علیه اسراییل این بود که از جمله آغازکنندگان و ساماندهندگان این قیام به جز گروههای عمومی همچون «دانشجویان حامی عدالت در فلسطین» و «صامدون»، گروههای یهودی همچون «صدای یهود برای صلح» و «اگر اکنون نه» بودند و این نشان میدهد که پیام حقانیت غزه و مقاومت همچون پیام عاشورا بر دلهای آزادیخواه و حقطلب همچون قلب حرّ نفوذ کرده و در حال گسترش است.
غزه امروز مصداق عینی از مفهوم «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» است و نشان میدهد که «کربلا در کربلا نمانده» و انگار بشر در هر دورهای باید در شرایطی قرار گیرد که بین جبهه حقانیت، اقلیت و فداکاری و جبهه ظلم و اکثریت و جاهطلبی، یکی را انتخاب کند که این مساله خواه ناخواه بازآفرینی واقعه عاشوراست.
عاشورا باعث شد تا راه شناخت «شمر زمان» چندان دشوار نباشد و یا حداقل توجیهی برای جهل مطلق و فرار از آن نباشد.
رهبران گروههای مقاومت و زنان این رهبران تاکنون تعداد زیادی از خانواده و بستگان خود را در جنگها از دست دادهاند اما همچون حضرت زینب سلام اللهعلیها «چیزی جز زیبایی» ندیدهاند. جوانان مقاومت همچون حضرت علیاکبر (ع) بیتاب ورود به جنگ و کودکان همچون حضرت علیاصغر علیهالسلام با سلاحِ معصومیت خود میجنگند.
نتیجهگیری
کربلای غزه دارای اشتراکات و تعالیم متعددی است:
۱- احیای مفهوم هَیهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة
۲- مشخص شدن مجدد قدرت «توکل بر خدا»،«صبر» و «اعتماد به وعده الهی مبنی بر امکان پیروزی قلیل بر کثیر» و فراگیری «شهادت» بین تمام سنین ملت
۳- ایستادگی در مقابل دشمن با زن و بچه و خانواده به موازات سلاح و شمشیر
۴- ترک نکردن خیمهها(میدان جهاد غزه)
۵- گلایه و اعتراض نداشتن کودکان غزه از والدین و والدین از دولت حماس بخاطر مصیبها. قرآنخوانی کودکان غزه در میانه مصیبتها، تبدیل به بزرگترین دیپلماسی عمومی اسلام شده است.
۶- ایستادگی مردم غزه در مقابل سالها تحریم و محاصره سخت همچون شعب ابیطالب و بستن آب بر روی یاران امام حسین (ع)
۷- راهبری مقاومت فلسطین بر اساس راهبردهای کلان عاشورا علیرغم خاستگاه اولیه غیرشیعی این گروهها. جریانهای اخوانی و سلفی سالها تلاش کردند تا حماس را مصادره کرده و مشی سازش با شمر زمان را پیش ببرند اما گذر زمان «کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا» را تداعی میکند و به تعبیر شهید آوینی:«اگر واقعیت را بخواهید روز عاشورا هنوز به شب نرسیده است.»
اگر باور داریم تاریخ تکرار میشود و سنتهای الهی تکرارپذیر است، از اینرو پایان جنگ غزه با هر نتیجهای، همان آغازِ پایان رژیمصهیونیستی است و به تعبیر رهبری «ضربه غیرقابل ترمیم» است و کسی چه میداند، شاید بخشی از نقشه راه آخرالزمان باشد.
طبق درس عاشورا که حضرت زینب (س) و حضرت سجاد علیهالسلام وظیفه افشاگری و تبئینگری را در ادامه نقشهراه عاشورا به عهده داشتند، اکنون نیز کارشناسان و پژوهشگران مسئول تبئینگری در مورد کربلای غزه هستند و باید آن را جدی بگیرند.
انتهای پیام /ی.ح
صفحات اجتماعی
اینستاگرام تلگرام توییتر آر اس اس